На снимката: Иван ДемерджиевПричина за тежкия инцидент в Бургас, при който

...
На снимката: Иван ДемерджиевПричина за тежкия инцидент в Бургас, при който
Коментари Харесай

Задържан е собственикът на автобуса, ударил полицейска кола в Бургас. Демерджиев поиска първите оставки

На фотографията: Иван Демерджиев
П ричина за тежкия случай в Бургас, при който рейс с незаконни сирийци опустоши патрулка и умъртви двама служители на реда, е недокрай точно осъществяване на функционалностите на „ Гранична полиция “. „ Тези лица е трябвало да бъдат възпрени да не преминат държавната граница. Очаквам до края на деня Деян Моллов да подаде оставката си “, съобщи днес служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред публицисти в Бургас. Деян Моллов дава отговор за сектор „ Охрана на границата “ в „ Гранична полиция “, като до неотдавна беше шеф на дирекцията, само че беше намален.

Задържан е притежателят на рейса, който тази заран удари полицейска кола в Бургас, при което починаха двама полицейски чиновници, заяви още Демерджиев.

Автобусът е благосъстоятелност на хасковска компания, закупен е от Кърджали, съобщи Българска телеграфна агенция.

Как се случи злополуката, в която починаха двама служители на реда –

„ Автобусът е бракуван и няма никакво съображение да се движи по пътищата на страната. Изяснили сме по какъв начин е добит. Задържан е притежателят на рейса, който го е предал на две лица. Последните двама са виновни и имат отношение за цялото напредване на незаконните мигранти. Те са осъществили трафика. Тези две лица са от бежански център в Харманли. Единият се търси. Установен е накъде се движи “, осведоми министърът.

„ Автобусът с мигранти е пропътувал към 25 км от първия пост, на който е отказал да спре за инспекция. След него е тръгнал патрул на „ Гранична полиция “. Автобусът е минал през втори пост. Към първия патрул се е включил втори. Органите на „ Гранична полиция “, които са преследвали рейса, са имали лимитирани благоприятни условия за реакция. Те евентуално са са пробвали да насочат рейса към дестинация, към която да понижи скоростта си и да се понижи рискът от случай. Двамата полицейски чиновници са създали опит да спрат рейса, след кръговото кръстовище „ Трапезица “ в Бургас. Автобусът се е движил с висока скорост. От там нататък тълкувам дейностите на водача ги като умишлени “, съобщи министърът.

„ Знаем къде са натоварени мигрантите. Има и изясненост от кое място са влезнали. За страдание този регион не е задоволително гарантиран с техника “, съобщи министър Демерджиев.

В идната дни 100 чиновници от Министерството на защитата ще се причислят в допълнение към силите на границата, сподели още Демерджиев.

„ Заради получената информация, че наши чиновници са забъркани в схеми на каналджийство, съм упълномощил на всички служби в Министерство на вътрешните работи, които имат отношение към въпроса, да работят интензивно. Ако тази информация се удостовери, в случай че бъдат издирени и изправени пред закона тези чиновници, ще бъдем безусловно безкомпромисни в това отношение “, заяти той.

„ Не мога да си обясня по какъв начин при такова засищане със състав по границата, се позволяват такива огромни групи мигранти да доближават до вътрешността на страната. Не мога да упреквам полицейските чиновници в Бургас. Напротив – двамата починали служители на реда са изпълнили дълга си. Имам обаче огромни искания към органите на „ Гранична полиция “ и надлежно ще взема ограничения в тази посока “, добави Иван Демерджиев. По-рано през днешния ден той се срещна с околните на починалите служители на реда.

Загинали полицейски чиновници са Йордан Илиев и Атанас Градев, съобщи Българска телеграфна агенция.

Йордан Илиев, 31 година, е бил старши служител на реда в бранш „ Охранителна полиция ” към Първо районно ръководство в Бургас. Служил е в системата на Министерство на вътрешните работи седем години.

Атанас Градев, 43 година, е бил пълководец на поделение в бранш „ Охранителна полиция “ към Първо районно ръководство – Бургас. Имал е 18 години стаж в системата на Министерство на вътрешните работи.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР